WIJKENLOPEN.NL

Blog: Louise over basisvoeding tips

Logo-website-LouiseMijn naam is Louise Groot en ik ben als gediplomeerd (sport)diëtist werkzaam bij Groot in de Praktijk (www.grootindepraktijk.nl ). Naast sporters zie ik ook veel kinderen en volwassenen in mijn praktijk. Zelf fiets, mountainbike en loop ik graag. Dit jaar staat er een halve triatlon op mijn bucketlist!

Regelmatig krijg ik vragen van hardlopers over hun eet- en drinkpatroon in de laatste dagen en uren voor een wedstrijd. Wel of geen witbrood, werkt het nemen van koffie prestatiebevorderend en hoe kun je kramp voorkomen? Ik zal zoveel mogelijk onderdelen aan bod laten komen en jullie wat tips& tools geven op het gebied van sportvoeding. Heb je vragen en/ of opmerkingen? Je kunt altijd even een mailtje sturen naar info@grootindepraktijk.nl.

Basis Voeding

Een uitgebalanceerde en gevarieerde basisvoeding is het fundament voor het leveren van een goede sportprestatie. Deze basisvoeding levert jou koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen. Daarnaast speelt water een zeer belangrijke rol binnen je basisvoeding met als doel het verzorgen van een goede vochtbalans. Als duursporter heeft je lichaam voornamelijk koolhydraten nodig. Koolhydraten zitten onder andere in aardappelen, pasta, rijst, brood en fruit. Eiwitten zijn ook belangrijk, hiermee wordt de opgedane spierschade zo snel mogelijk weer hersteld.

De brandstof om deze loopprestatie te leveren wordt zoals gezegd voornamelijk geleverd door koolhydraten en in een kleinere hoeveelheid door vetten. Er is een zeer grote hoeveelheid vetten in het lichaam beschikbaar. De verbranding hiervan is echter minder efficiënt in vergelijking met koolhydraten. Van koolhydraten is een beperkte hoeveelheid beschikbaar in de vorm van glycogeen dat ligt opgeslagen in de spieren en lever. Het is dus zaak om de voorraad koolhydraten voorafgaand aan de loop op pijl te hebben. Deze voorraad geeft je voldoende energie voor ongeveer 45 à 60 minuten. Tijdens het lopen van de wijkenloop hoef je je koolhydraatvoorraad dus niet aan te vullen.

Het is dus belangrijk om voorafgaand koolhydraatrijk te eten.

Wat je het beste kunt nemen, lees je volgende week in de volgende blog!

Succes met de eerste loop.

Louise Groot

Advertenties