WIJKENLOPEN.NL

Blog Robbert: Optimize your sleep, maximize your performance!

[avatar user=”Robbert” size=”thumbnail” align=”left” /]

‘Winnen doe je in bed’ schijnt een bekende schaatser ooit eens te hebben gezegd. En ik heb over Joop Zoetemelk ook zoiets gelezen, maar hoe doe je dat wanneer je een zogenaamde ‘nachtbroeder’ bent?

Als je de diverse onderzoeksresultaten in de ‘vakbladen’ leest dan zou m ’n conditie verslechteren door het niet (genoeg) slapen. Dan zou de toename van m’n spiermassa niet door nachtelijke arbeid worden gestimuleerd. Ik kan slechter stress hanteren, ik kan beter maar niet gaan werken aan belangrijke (levens)doelen en ik functioneer niet optimaal in interpersoonlijke relaties. Om over de risico’s op het gebied van hart- en vaatziekten maar niet eens te beginnen. En, je schijnt ook vatbaarder te worden voor het ontwikkelen van een angststoornis.
Nou, daar wordt een sportieve verpleegkundige tijdens het lopen van z’n ronde over de donkere gangen in de nachtdienst blij van……maar niet heus.

‘Sporten doet wonderen voor de geest’

Gelukkig wordt er ook veel onderzoek gedaan naar de voordelen van sporten:
‘Sporten doet wonderen voor de geest’ kopt Psychologie Magazine. Sporten zorgt er voor dat nieuwe hersencellen worden aangemaakt aldus ‘Gezond Totaal’. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft in een onderzoek aangetoond dat mensen die 1 tot 3 keer per week iets aan sport doen, zo’n 50% minder kans lopen op een psychische stoornis.
Conform de NL Norm Gezond Bewegen moeten volwassenen minimaal 5 dagen per week telkens 30 minuten matig intensief bewegen. ‘Overal en altijd’ zeggen ze d’r nog even bij.

Volgt U de rode draad nog? Ik raak zelf het spoor in deze wir-war van informatie een beetje bijster. Waarom hoor je tegenwoordig niemand meer over rust, reinheid en regelmaat? Gewoon lekker ouderwets! Ik denk dat ik nu maar voor die eerste ‘r’ kies. Ik ga slapen.

Tot woensdag!

Advertenties