WIJKENLOPEN.NL

Blog Louise: Wit of juist bruinbrood?

[avatar user=”Louise” size=”thumbnail” align=”left” /]

Voedingsblog Louise: Wit of juist bruinbrood?

Er zijn veel verschillende soorten brood. Grofweg kunnen deze worden ingedeeld in drie varianten: wit, bruin en volkorenbrood. Deze indeling wordt gemaakt aan de hand van de uitmalingsgraad. Een uitmalingsgraad van 100 betekent dat er van 100kg graan, 100kg meel wordt gemaakt en dus de hele tarwekorrel inclusief vliesjes, zemelen en kiemen zijn gebruikt.

Bruin-, en volkorenbrood wordt algemeen gepromoot omdat deze zemelen bevatten, rijk aan B-vitaminen en voedingsvezels. Vezels  stimuleren de darmwerking en hebben een positieve invloed op de cholesterolwaarden in het bloed. De darmwerking…. Dat is nou net waar sommige lopers last van hebben.

Jaren lang werd witbrood (met jam) steevast aangeraden aan sporters om koolhydraten binnen te krijgen. “Het geeft je snel en veel energie”, werd overal verkondigd. Dit klopt, witbrood wordt zelfs als maatstaaf voor de glycemische index gebruikt. Hierbij wordt de snelheid waarmee suiker van een bepaald voedingsmiddel in het bloed terechtkomt, vergeleken met witbrood. Echter heeft dit ook een keerzijde. Door de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel neemt ook de productie van insuline toe waardoor de hoeveelheid suiker sneller opgenomen wordt in de cellen.

De vezels uit het bruine dan wel volkorenbrood zorgen voor een gelijkmatigere stijging van de bloedsuikerspiegel. Langdurig energie dus.

Omdat bruin en volkorenbrood veel meer voedingsstoffen bevatten én langduriger energie afgeven is bruinbrood óók voor sporters een voorkeursproduct. Echter wanneer jij door darmkrampen niet goed ‘op bruinbrood’ kunt lopen, schakel dan alleen voor de wedstrijd over naar witbrood.

Foto: wikipedia/kspoddar

Advertenties