WIJKENLOPEN.NL

Wijkenlopen 2022 gestart! “Veel beter dan thuis op de bank zitten”

HOORN – Op woensdagavond 11 mei om half acht precies klonk het startschot voor de eerste wijkenlopen van 2022. Zo’n 150deelnemers hadden zich vlakbij sporthal De Kers verzameld om 2,5, 5, 7,5 of 10 kilometer te rennen in een tijd van één uur. De organisatie was naar eigen zeggen “Dik tevreden met de opkomst”.

Organisatoren Luigi Arion en Erwin Langenhorst zorgen al jarenlang vanuit de gemeente Hoorn dat alles soepel verloopt bij de wijkenlopen. Langenhorst: “Wij doen dit omdat je mensen hoopt blij te maken met lekker bewegen en tegelijkertijd zorgen we ook voor een gezondere buurt.” Arion beaamt dat: “Mensen komen allemaal bij elkaar met een eigen doel, of het nou 2,5 kilometer of 10 kilometer is, en met de wijkenlopen proberen wij dat te stimuleren. Wie je ook bent; iedereen die mee wilt doen, kán ook echt meedoen.”

’Dik tevreden’

De laatste editie van de wijkenlopen was in 2019, want vanwege het coronavirus kon het de afgelopen twee jaar niet door gaan. Volgens Arion was dat ook de reden dat er minder mensen aanwezig waren dan voorgaande jaren: “Mensen hebben natuurlijk twee jaar lang hier niet aan meegedaan, dus dan is het ook logisch dat er een mindere opkomst is. Maar ik ben nog steeds dik tevreden met de opkomst. Het is heel leukom al die mensen bezig te zien.”

prestatielopers

Yoeri Kreuk (17) deed ook mee aan de wijkenlopen en was erg blij met zijn tijd: “Ik probeerde om de volledige 10 kilometer te lopen in 40 minuten. Ik ben de laatste tijd wel weer meer gaan hardlopen om te kijken of ik mijzelf kan verbeteren en omdat ik het leuk vind om te doen. Ik heb deze keer een tijd gehaald van 41 minuten en 40 seconden en daar ben ik achteraf gezien wel erg blij mee. Misschien ga ik ook wel meedoen met de andere wijkenlopen de komende weken.”

‘Lekker bezig’

Ook Eva Gitzels deed mee. Gitzels: “Aan het begin dacht ik echt ‘waarom ben ik dit gaan doen’ en halverwege de eerste ronde groeit dat gevoel alleen maar, maar daarna is dat gevoel snel weg. Je bent gewoon lekker bezig met je gezondheid en dat voelt goed. Het is veel beter dan thuis op de bank zitten. Ik heb twee rondjes (5 kilometer) gelopen, dat is eigenlijk wat ik altijd doe.”

jeugdloop

Ook de jeugdloop kon dit jaar weer worden gehouden. Een half uur eerder dan de wijkenlopen klonk het startschot voor de kinderen. Ze konden een, twee, drie of vier rondjes van 500 meter rennen en kregen na afloop een medaille en een snoepje. Femke (9) had volgens eigen zeggen wel meer rondjes aangekund: “Het ging heel goed. Samen met mijn broertje Wessel ging ik over de finish. Ik denk dat ik nog wel één of twee rondjes meer had kunnen rennen. Dat ga ik misschien volgende keer doen.”

De eerste 10 kilometer werd gelopen in 35 minuten en 53 seconden door Rob Keuning.

De volgende wijkenlopen zijn op 18 mei om 19:30 bij HSV Sport in Risdam-Noord. Voor meer informatie, foto’s en uitslagen kijk op https://wijkenlopen.nl/.

Bron: Nieuwswebsite voor Westfriesland OnsWestfriesland.nl

Advertenties