WIJKENLOPEN.NL

Blog Maureen: PR op de 5 kilometer #wijkenlopen

foto_MaureenBlog: PR op de 5 kilometer #wijkenlopen

Geheel tegen mijn gewoontes in sta ik vandaag in Risdam Noord aan de start met mijn oordopjes in mijn oren. Lopen met muziek op vind ik tijdens trainingen heerlijk en eigenlijk kan ik ook niet zonder, maar met wedstrijden ga ik altijd ‘alleen’ op pad. Helemaal alleen ben ik vandaag niet, want ik heb een haas ingeschakeld. Nou ja, haas … ik verwacht dat ik mijn vriend de eerste 100 meter nog in het vizier kan houden, daarna zal hij er als een haas vandoor zijn.

Maar goed; vandaag met oordoppen dus. Niet omdat de muziek mij deze 5 kilometers erdoorheen moet slepen, maar ik wil graag per kilometer weten hoe ik ervoor sta. Mijn hardlooploophorloge (alhoewel hardloophorloge is misschien wel een heel chique woord voor mijn horloge met als enige functie een stopwatch) registreert namelijk geen kilometers. Aangezien er geen kilometerbordjes langs het parcours staan, laat ik mij vandaag toespreken door de dame van Nike+, en als ik die dingen dan toch in mijn oren heb, kunnen wat opzwepende deuntjes ook geen kwaad.

Mijn doel voor vandaag is om onder de 4:45 min per kilometer te lopen. Het eerste gedeelte van de eerste ronde voel ik nog niet helemaal goed aan of mijn tempo goed is. De paadjes zijn smal en hobbelig en ik moet goed opletten waar ik loop. Als ik mij na 1 km laat vertellen dat ik op een gemiddelde van 4:25 min zit, weet ik dat dit eigenlijk net weer even te snel is. Gelukkig hoef ik er nog maar vier.

In de tweede kilometer zakt mijn tempo al iets en dat blijft een oplettende loper niet onopgemerkt. Hij loopt de rest van de eerste ronde naast me en we kletsen wat. De tweede ronde raken we uit elkaar. Gelukkig maar, want hij gaat voor een rustige tien i.v.m. de hele marathon van aanstaande zondag en ik wil een snelle vijf neerzetten. Wel een beetje jammer dat hij in de tweede ronde van mij wegloopt, in plaats van ik bij hem.

Het tweede gedeelte van de tweede ronde moet ik flink aanpoten om een beetje op tempo te blijven. Op het stuk over het fietspad vangen we ook een flink windje en ik ben dan ook blij als ik de hoek om mag slaan naar de finish. Daar zie ik op de tijdwaarneming dat de klok al bijna op 23 minuten staat, dus ik zet de laatste meters nog even flink aan.

Uiteindelijk finish ik nét boven de 23 minuten, in 23:01.

Aangezien dit mijn eerste officiële vijfkilometerwedstrijd is, kunnen we deze meteen als PR noteren.

Oh ja, ik was vanavond niet alleen. Bij de finish stond iemand mij nog op te wachten: mijn vriend. Hij finishte vier minuten eerder in 19:00. Uitslover!!

Tot volgende week woensdag, in het Julianapark!

Advertenties