WIJKENLOPEN.NL

Blog Louise: Voeding vóór de wedstrijd

Zoals ik de vorige keer aangaf is het belangrijk om voor de wedstrijd onder andere de voorraad koolhydraten (glycogeen) op peil te hebben zodat je voldoende energie hebt voor de wijkenloop.

Wellicht kom je gehaast uit je werk en verwacht de rest van het gezin dat er om 18:00u een warme maaltijd op tafel staat. Algemeen geldt dat je het beste uiterlijk twee uur voordat je gaat lopen een maaltijd kunt nemen. Deze tijd heeft de maag namelijk gemiddeld nodig om te ledigen. Een groot bord warm eten ligt zo kort voor de wedstrijd voor menigeen dus te zwaar op de maag. Omdat lopen op een lege maag geen goed idee is, is er een plan B nodig.

Neem een koolhydraatrijke maar eiwit-, en vetarme maaltijd. Een halve portie gekookte aardappelen, groenten en een klein stukje mager vlees gaan over het algemeen wel goed. (de andere helft kun je eventueel na de wedstrijd nemen) Behoor je tot degenen met een gevoelige maag dan kun je beter overschakelen op een lichtere maaltijd: een krentenbol met appelstroop of brood met ander koolhydraatrijk beleg (jam, vruchtenhagel, honing, gestampte/ gekleurde hagel).

Benieuwd of dit nou het beste bruin óf wit brood moet zijn? Lees het volgende week.

Sportieve groet en veel succes woensdag!


Regelmatig krijg ik vragen van hardlopers over hun eet- en drinkpatroon in de laatste dagen en uren voor een wedstrijd. Wel of geen witbrood, werkt het nemen van koffie prestatiebevorderend en hoe kun je kramp voorkomen? Ik zal zoveel mogelijk onderdelen aan bod laten komen en jullie wat tips& tools geven op het gebied van sportvoeding. Heb je vragen en/ of opmerkingen? Je kunt altijd even een mailtje sturen naar info@grootindepraktijk.nl.

Advertenties